Ring Svärmtelefonen!

9 juni 2020

Biodlarnas riksförbund har arrangerat en Svärmtelefon som är en automatisk tjänst som hjälper dig att hitta en biodlare i ditt område som anmält sig som svärmfångare.

Har du upptäckt en svärm så ringer du telefonnumret. Du uppmanas då att knappa in postnumret där svärmen befinner sig. Tjänsten kopplar dig vidare till en ansvarig i ditt område.

Får du ingen träff så kan du istället besöka biodlarna.se/distrikt för att själv ta reda på vart närmaste förening finns med dess kontaktuppgifter.

Om du inte vet vilket postnummerområde svärmen befinner sig i kan du ta hjälp av den här länken

Numret till svärmtelefonen:
0766-86 07 01

 

Biodling – Motion 2019/20:701

”Denna burk innehåller honung från EU och icke EU-länder!”
Texten, som står på många honungsburkar i butikerna, ger ingen vägledning för konsumenten. Därför bör Livsmedelsverket ges i uppdrag att ändra reglerna för märkning av importerad honung. Idag ska alla svenska biodlare, oavsett storlek på biodlingen, märka sin honung med svensk honung. Det är rimligt och konsumenterna kan därmed välja att köpa burken, stimulera den biologiska mångfalden och miljön i Sverige. Man kan göra ett aktivt val. EU har genom beslut gjort det möjligt att använda nationella märkningsregler som lyfter fram det egna landets produkter. Vidare att importerade produkter ska kunna märkas med ursprungsland. När man importerar honung och blandar dessa från flera olika länder och med varierande kvalité, uppstår stora möjligheter till fusk/förfalskningar. Flera länder importerar rissirap och förvandlar detta till en honungsliknande produkt. Stor skicklighet hos dessa företag gör att det är svårt att urskilja vad som är fusk. Livsmedelsverket gör stickprov och hittar också ”fuskhonung”. Konsumenten köper fuskhonung i tron att det är äkta, men får en produkt som saknar de specifika egenskaperna och kvalitéerna som riktig honung har. Man köper ett sött plagiat.
Läs mer HÄR

 

Storfusk avslöjat i internationell honungstävling – 46% underkändes

11 oktober 2019
46% av de kemiskt analyserade honungsbidragen underkändes på grund av tillsatt socker, dålig hantering och antibiotikarester i honungen vid World Beekeeping Awards i september. I tävlingen på Apimondia i Montreal deltog 173 olika sorters honung från hela världen. och kontrollerna visade att hela 46 procent av bidragen underkändes på grund av antibiotikarester, tillsatt socker eller bristande kvalitet vid hanteringen.
Läs mer HÄR

 

Södertälje har tagit fram en ’Pollineringsplan’

10 oktober 2019
Södertälje kommun har tagit fram en ny pollineringsplan som är ute på remiss  (se HÄR). Planen visar hur kommunen ska arbeta framåt för att förbättra livsmiljöerna för pollinatörer, som behövs för vår biologiska mångfald och matproduktion.
Pollinering är en viktig ekosystemtjänst och det är en ekonomisk vinst att växter och träd pollineras naturligt av insekter. Ungefär en tredjedel av maten vi äter är helt beroende av pollinerande insekter. Men pollinatörerna (främst bin, fjärilar och blomflugor) har minskat kraftigt de senaste åren.
Situationen för pollinerande insekter är idag oroande och forskarna är eniga om tre huvudorsaker till situationen. Det handlar dels om förlusten av livsmiljöer i jordbrukslandskapet, dels om användningen av växtskyddsmedel samt slutligen om rådande klimatförändringar. Södertälje kommun tar situationen på största allvar och vill genom denna pollineringsplan arbeta för att förbättra förutsättningarna för en långsiktig och hållbar pollinering i såväl den urbana miljön som i det omgivande landskapet.
En viktig förutsättning för att pollinatörerna ska kunna leva i Södertälje kommun, nu och i framtiden, är att det finns ett sammanhängande nätverk av natur, så kallad grön infrastruktur. Ett övergripande arbete pågår med att ta fram en grönstrategi för hela kommunen där förutsättningar för pollinering är en av grundpelarna.
Om pollineringsplanen
Uppdraget att ta fram en pollineringsplan finns i Mål och budget 2018-2020. Det långsiktiga målet med pollineringsplanen är att bevara och stärka en sammanhängande grön infrastruktur med fungerande livsmiljöer för pollinerande insekter i kommunen och med särskilt fokus på urbana miljöer.
Syftet med pollineringsplanen är bland annat att visa på vad berörda verksamheter i kommunkoncernen kan göra för att arbeta mot det långsiktiga målet och hur samverkan kan ske med andra aktörer.

 

Inga engångsmuggar på Gorsingelund

31 juli 2019
Från 2021 är engångsartiklar i plast förbjudna inom EU, Men redan idag vill Strängnäsortens biodlarförening sluta att använda engångsmuggar och uppmanar därför sina medlemmar att ta med sig sin egen kopp till kaffe vid träffar på föreningens bigård i Gorsingelund. Ikväll blir första gången förbudet mot plastmuggarna tillämpas.
– Det ska bli roligt att se vilka koppar medlemmarna har med sig, tycker Ylva Trelje.
Sveriges Radio rapporterar om EU förbudet HÄR

 

Övervakningsområdet för Amerikansk Yngelröta omfattar nu delar av Strängnäs

24 juli 2019
Jordbruksverket upprättar kartor över skydds- respektive övervakningsområden med avseende på amerikansk yngelröta hos bin. Flera utbrott av den smittsamma pestsjukdomen har påträffats i Västmanland, norr om Mälaren och övervakade områden omfattar nu även norra delarna av Strängnäs kommun.
Du kan se en karta på övervakningsområdet från Jordbruksverkets hemsida HÄR

 

Vägkanterna kan rädda bin

24 juli 2019
Sidoområden till vägar och järnvägar kan i sig själva vara livsmiljöer av värde för den biologiska mångfalden. Sveriges vägkanter täcker en yta lika stor som Öland. Där finns en rik flora av växter som har trängts undan från det övriga odlingslandskapet. Likaså har sandiga bangårdar och banvallar ofta en speciell flora och fauna.
Alléer är ett annat exempel på artrika miljöer som har funnits länge. De har planterats under lång tid, över hela landet och i skilda miljöer. Alléer är värdefulla ur många aspekter, både kulturhistoriska, estetiska och biologiska.
Trafikverket anpassar skötseln av sin transportinfrastruktur för att bevara den rika artfloran. De skapar även nya artrika väg- och järnvägsmiljöer för att den naturliga vegetationen ska kunna etablera sig efter lokala ekologiska förutsättningar.
Andra väghållare, så som länsstyrelser, kommuner och privata förvaltare, borde uppmuntras att följa Trafikverkets goda förebild för att ge bin och andra insekter bättre levnadsförutsättningar längs våra vägar.
Den ”Regionala handlingsplanen för grön infrastruktur i Södermanslands län” hittar du HÄR
Information från Trafikverket hittar du HÄR
SLUs studie ”Artrika vägkanter – hur påverkas de av slåtter och underhållsdikning?” kan du läsa HÄR

 

Biterapi – förbättra hälsan

30 juni 2019
Positiva hälsoeffekter av honung, propolis och andra biprodukter är kända men det är inte många som har hört talas om biterapi. I Europa är behandlingsformen mer spridd och intresset ser ut att öka i samband med nödvändigheten av att tydliggöra bins betydelse, och behovet av att hitta mer naturliga lösningar på våra välfärdsjukdomar.
Biterapi innebär att man andas in aromatisk luft från bikupor genom en slang med en mask som sätts över näsa och mun. Aromen från bikupor har visat på flera positiva effekter för bland annat allergiker, astmatiker och personer med andra luftrörsproblem, men även personer med stressymptom och sömnproblem.
Hos Strängnäsortens ordförande, Bea Ekholm, kan man se hur biterapi går till i hennes nybyggda bipaviljong. Den 7 juli, kl 13-15, är alla föreningens medlemmar inbjudna till Beas bigård, Kvarnängsvägen 6, Sanda i Strängnäs.
Läs mer om andra som har investerat i biterapi HÄR

 

Ytterligare utbrott av Amerikansk Yngelröta

30 juni 2019
Den 27 maj utbröt amerikansk yngelröta i Frösvi, Enköpings kommun. Sjukdomen, bipesten, är mycket smittsam och biodlare i närområdet har kontaktats för att minimera spridning.
Bitillsynsmannen besöker alla biodlare inom en radie på tre kilometer från den aktuella bigården. Om sjukdomen hittas vid ytterligare gårdar utvidgas kontrollområdet ytterligare.
Alla biodlare är skyldiga att anmäla vart de har sina bisamhällen till Länsstyrelsen, vilket är Stockholms länsstyrelse för biodlare i Strängnäs, Södermanland (Anmäl HÄR). Detta är oerhört viktigt vid sjukdomsutbrott när bitillsynsmannen måste veta vilka samhällen som ska undersökas.
Amerikansk yngelröta sprids via bakteriesporer. De tål uttorkning, värme och kyla och kan vara livskraftiga i flera decennier. Smittan sprids mellan bisamhällen via biodlares utrustning och bin. Svärmar från smittade bisamhällen kan innehålla sporer, men vildbin (humlor och solitärbin) kan varken få eller sprida sjukdomen.
Läs mer på Upplands länsstyrelses hemsida HÄR
Jordbruksverkets information finns HÄR

Antalet biodlare slår rekord

23 juni 2019
Antalet medlemmar i Sveriges Biodlares riksförbund är nu nästan 15 000 biodlare. En rekordökning med över 1000 fler medlemmar jämfört med föregående år, och det stora intresset för biodling verkar hålla i sig i hela Sverige.
Läs mer på SBRs hemsida HÄR

 

Brist på bisamhällen

23 juni 2019
Det ökade intresset för biodling kan komma att medföra en brist på bisamhällen.
Läs mer på Sveriges Radios hemsida HÄR

 

40% – Stora vinterförluster i USA

22 juni 2019
I USA har vart fjärde bisamhälle gått förlorat under den gångna vintern. Detta trots särskilda förebyggande åtgärder.
Läs mer på the Guardians hemsida HÄR
Undersökningen i USA hittar du HÄR
Statistik som bl.a. visar svenska vinterförluster under de senaste åren hittar du HÄR

 

Fler utbrott av Amerikansk Yngelröta i Enköping

29 maj 2019
Nytt utbrott den 27 maj av amerikansk yngelröta i Frösvi, Enköpings kommun. Tidigare har det den 6 maj 2019 i en bigård i Hummelsta, och den 10 maj i Tillinge och Södra Åsunda haft utbrott av amerikansk yngelröta. Sjukdomen, som drabbar bin, är mycket smittsam och biodlare i närområdet kontaktas nu för att minimera spridning.
Läs mer på länsstyrelsens hemsida HÄR
MER om Amerikansk Yngelröta på Jordbruksverkets hemsida

 

!!! VARNING !!!

Stort antal utbrott av Amerikansk Yngelröta

23 maj 2019
Just nu hittas ett stort antal utbrott av den mycket smittsamma Amerikanska Yngelrötan, ”larvpesten”, i närheten av våra biodlarområden. Nya smittade bigårdar rapporteras in dagligen. Det är avgörande att du hjälper till att kontrollera alla dina samhällen för minsta tecken på yngelröta. Ta kontakt med en av våra bitillsynsmän om du har den minsta misstanke eller är osäker på om ett samhälle kan vara smittat.
Kontaktinformation till bitillsynsmännen finns HÄR.

 

22 maj – Premiär vid Gorsingelund

Igår kväll träffades erfarna och nya biodlare vid Bipaviljongen på Gorsningelund. Vi drack kaffe med tilltugg och pratade om årets övervintring, kommande larvhämtningar och sommaraktiviteter. Bitillsynsmännen informerade om den snabbt spridande Amerikanska Yngelrötan i vårt närområde.
Kommande biträffar
6 juni 2019, kl. 13-15, fika och larvhämtning hos drottning Mona Lisa HÄR
19 juni 2019, kl. 18-20, Gorsingelund HÄR
3 juli 2019, kl. 18-20, Gorsingelund HÄR
17 juli 2019, kl. 18-20, Gorsingelund HÄR
31 juli 2019, kl. 18-20, Gorsingelund HÄR
14 augusti 2019, kl. 18-20, Gorsingelund HÄR

 

Nya fall av amerikansk yngelröta konstaterade

22 maj 2019
Nya utbrott av bisjukdomen amerikansk yngelröta har konstaterats i Västmanland. Nu kontaktas biodlare i området för att minimera spridningsrisken.
Läs mer HÄR

 

20 maj – Världsbidagen

EU och FN har gemensamt kommit överens om att det behövs en dag för att uppmärksamma bina, se hur viktiga de är och göra något åt att de snabbt minskar i antal.
Läs mer HÄR och HÄR
16 maj 2019

 

Fyll i enkäten om övervintringen 2018–2019

16 maj 2019
För elfte året i rad genomförs under maj månad en enkätundersökning angående övervintringen.
Ju fler svar som vi får in desto mer tillförlitlig kommer Sveriges Biodlares Riksförbunds data kring övervintringen att vara.
Läs mer HÄR

 

Om de nya reglerna för biodling

10 maj 2019
Jordbruksverket har infört nya regler för biodling. Du kan läsa mer om reglerna på Jordbrukserkets hemsida (HÄR) eller fråga någon av våra lokala tillsynsmän.
Kontaktuppgifter till tillsynsmännen hittar du HÄR

 

Bina överlevde branden i Notre Dame

2 maj 2019
180 000 bin, tre bikupor på taket till Notre Dame överlevde den våldsamma branden i katerdalen i slutet av april. Sedan 2013 har biodlaren Mr Geant förvaltat bikuporna på trätaket till sakristian på katedralens södra sida. Lättad förklarade han att bina inte dog av brandröken utan de somnade istället.
Läs mer HÄR

 

Nya forskningsresultat om honungsbin och neonikotinoider

2 maj 2019
Ett unikt samarbetsprojekt visade redan 2015 att honungsbisamhällen inte påverkas mätbart av växtskyddsmedel av typen neonikotinoider som används vid bekämpning av jordloppor i vårraps, men att humlor och solitärbin påverkas mycket negativt. Nu har två nya studier publicerats med koppling till projektet.I dessa projekt fann man att honungsbisamhällena bibehöll sin styrka även efter en andra säsong av exponering för klotianidin, utan synbar negativ påverkan på samhällsutveckling, dödlighet, svärmning, sjukdomsnivåer eller immunförsvar. Honungsbisamhällen verkar vara mer robusta och kunna hantera eventuell påverkan på individer bättre än humlesamhällen eller solitärbin.
Läs om projekten på Nature Communications

 

Jordbruksverket söker nya rådgivare

16 april 2019
Jordbruksverket vill utöka sin kompetens om biodling och pollinering och söker därför rådgivare med fokus på bin, biodling och pollinering och dess betydelse för ett rikt odlingslandskap och biodling i hela landet. Rådgivarens uppgift är att utforma strategier för pollinering där det både tas hänsyn till honungsbin och vilda bin. Sista ansökningsdag 2019-05-16.
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida – HÄR

 

Bisamhällen stulna i Enköping

14 april 2019
Åtta bisamhällen har stulits från Mälardalens honung i Enköping under helgen, enligt Enköpings-Posten. Kuporna var av fabrikatet Nacka, Paradise, Honey och Meveda, målade i bruna eller blå kulörer, samt märkta med ägarens namn. Utrustning och bisamhällen beräknas vara värda omkring 100 000 kronor.

 

Regeringen har beslutat om handlingsplan för användning av växtskyddsmedel

11 april 2019
Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Det övergripande målet i den svenska handlingsplanen är att riskerna för människa och miljö från användning av växtskyddsmedel ska minska. Nytt för denna handlingsplan är ett mål för att skydda pollinerande insekter.
Läs mer på Regeringskansliets hemsida – HÄR

 

Mark- och miljödomstolen upphäver beslut om användande av förbjudet växtskyddsmedel

2 april 2019

Nacka MMD mål P 968-19

Mark- och miljödomstolen i Nacka har upphävt Kemikalieinspektionens beslut att bevilja nöddispens för Svenska Betodlarna ekonomisk förening att använda det förbjudna växtskyddsmedelet Gaucho WS 70.
Kemikalieinspektionens beslut överklagades av Naturskyddsföreningen och Sveriges biodlares riksförbund. Svenska Betodlarna ekonomisk förening och Kemikalieinspektionen motsatte sig detta och Svenska Betodlarna ekonomisk förening begärde att överklagandena skulle avvisas.
Mark- och miljödomstolen bedömer inte att det funnits förutsättningar för att ge dispens för användande av Gaucho WS 70. I målet har domstolen beaktat storleksordningen av det förväntade genomsnittliga skördebortfallet, andra rimliga sätt att minska skördebortfallet, risken för skador på bin och andra pollinerande insekter samt den försiktighetsprincip som råder inom miljörätten och kommit fram till att det inte finns förutsättningar för dispens.
Svenska Betodlarna ekonomisk förening kan begära att frågan prövas av mark- och miljööverdomstolen, Svea Hovrätt. Begäran om prövningstillstånd behöver lämnas in till domstolen inom tre veckor från domens datum.

 

Så ska bostadsbrist bland bin stoppas

30 mars 2019

SVT

Nästan en tredjedel av de bi-arter som finns i Sverige är hotade. Nu startas en kampanj för att rädda dem.
– Bina är oerhört viktiga för vår matproduktion, säger Moa Pettersson från Naturskyddsföreningen i Halmstad.
Det moderna jordbruket och byggandet av vägar och annan bebyggelse är två viktiga anledningar till att både antalet bin och antalet bi-arter har minskat i snabb takt. Den förändrade livsmiljön innebär att det blir ont om mat för bina eftersom det finns färre blommor. Det har också uppstått bostadsbrist när det finns allt färre gamla döende träd som vilda bin ofta bor i. Även bekämpningsmedel har påverkat bina, genom att skada dem direkt eller genom att ta bort ogräs som annars fungerar som en källa till mat.
För att rädda bina har Naturskyddsföreningen startat en kampanj för att uppmärksamma hotet mot de små djuren. De vill uppmana till att skapa livsmiljöer genom att exempelvis odla blommor på balkongen och minska användningen av bekämpningsmedel.

 

Bin kan räkna

17 februari 2019

Science Advances

Till och med bin kan lära sig att räkna, visar en ny forskningsrapport från Australien.
Forskarna bakom rapporten har låtit en grupp honungsbin flyga in i en kammare där de ställts inför flera val av dörrar med olika många fyrkanter på. Efter sju timmars övning förstod bina att en god dryck väntade bakom de dörrar som hade en fyrkant mindre än det antal fyrkanter som visades vid ingången till kammaren. De lärde sig även att färgen gult betydde minus och blått betydde plus, skriver Sydsvenskan om rapporten från Royal Melbourne Institute of Technology i Australien. Försöksbin valde rätt dörr i 72 procent av fallen vilket inte kan vara en tillfällighet, enligt forskarna. Den här typen av matematiska förmågor har aldrig tidigare noterats för så små hjärnor som biets och enligt forskningsledaren Adrian Dyer kan upptäckten ”hjälpa oss att utveckla artificiell intelligens framöver”.